Scheiden en eigen woning

In mijn gesprekken met klanten, merk ik dat de gezamenlijke woning een belangrijk onderdeel vormt bij de scheiding. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. De woning biedt veiligheid en zekerheid in een onzekere tijd. Zeker als er kinderen bij betrokkken zijn. Aan de andere kant is de woning geld waard. En de waarde hiervan zal verdeeld moeten worden.

Hoe woning verdelen bij scheiding

Als je gehuwd bent in gemeenschap van goederen, dan heeft iedereen recht op de helft van de waarde van de woning minus de hypotheek. Wanneer je gehuwd bent op huwelijkse voorwaarden kan de verdeling anders liggen. Ook kan het zo zijn dat één van de partners geïnvesteerd heeft in de woning met zijn privé-vermogen. Dan is er sprake van een vergoeding die de ene partner van de andere partner moet ontvangen voor het het geïnvesteerde vermogen.

Verkopen of uitkopen

Stel dat je dus gehuwd bent in gemeenschap van goederen en je hebt recht op de helft van de overwaarde, dan blijft de vraag ‘maar wie gaat er blijven wonen?’. Tijdens de echtscheiding bestaat vaak de wens dat een van de partners kan blijven wonen. Een woning die je samen gekocht hebt in het verleden, moet nu overgenomen worden door een van beiden. Maar is dat dan ook financieel haalbaar? Vaak is dit niet meteen te zeggen, omdat naast het inkomen ook het wel/niet ontvangen of betalen van partneralimentatie van belang is.

Als het niet haalbaar is om de woning door een van beiden over te nemen op basis van een gelijke verdeling, kan er nog gekeken worden of er andere zaken op een andere manier verrekend kunnen worden (bijvoorbeeld door te kijken naar het pensioen of de alimentatie), waardoor de woning toch nog door een van de partners kan worden overgenomen.

Als dit alles niet lukt of als geen van beiden in de woning wil blijven wonen, zal de woning verkocht gaan worden.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen

Als een van de partners de ander uitkoopt, zijn deze twee processen nauw in elkaar verweven. De bank wil voor het uitkopen van de partner het convenant of vaststellingsovereenkomst ontvangen, de beschikking van de rechtbank én de inschrijving van de scheiding in de Burgerlijke Stand. Daarnaast zal duidelijk moeten zijn of de financiering haalbaar is op één inkomen voordat je dit vastlegt in het convenant. Een goede samenwerking tussen de mediator of advocaat en de bank is daarom een duidelijke pré.

Ga je samen het huis verkopen

Voor de scheidingsprocedure maakt het niet uit of je eerst je woning verkoopt of niet. Een snelle verkoop kan fijn zijn om duidelijkheid te hebben over de verkoopopbrengst. Alleen de aankoop van een nieuwe woning zal ná de scheiding moeten zijn, omdat je op alleen jouw naam kunt kopen als de echtscheiding is ingeschreven in de Burgelijke Stand.

Zoals je kunt lezen vormt de eigen woning een belangrijk onderdeel binnen het echtscheidingsproces. Laat je daarom goed informeren wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer