Nieuwe wettelijke ‘gemeenschap van goederen’

Recent is het wetsvoorstel ‘beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ goedgekeurd. Dit betekent dat de wet rondom het huwelijk in ‘gemeenschap van goederen’, vanaf 1 januari 2018 ingrijpend zal gaan veranderen. Door invoering van deze nieuwe wet wordt ons recht meer in lijn gebracht met de maatschappelijke opvattingen.

Hoe is het nu geregeld?

Om te weten wat er verandert, is het belangrijk om eerst te weten hoe het nu geregeld is. Bij de huidige gemeenschap van goederen, is het zo dat alle goederen en schulden ineens gemeenschappelijk worden door in het huwelijksbootje te stappen. Ook verkregen goederen en schulden tijdens het huwelijk zijn gemeenschappelijk, tenzij….. Uitzonderingen op deze regel zijn onder andere erfenissen en schenkingen onder een uitsluitingsclausule en verknochte goederen en schulden.

En wat gaat er dan veranderen?

Een beperkte gemeenschap van goederen wordt de nieuwe standaard van het huwelijksvermogensrecht. Enkel hetgeen de beide echtgenoten gedurende het huwelijk hebben opgebouwd zal standaard in de gemeenschap vallen. Het voorhuwelijks vermogen, giften en erfenissen, ongeacht een eventuele uitsluitingsclausule,  blijven voortaan privévermogen. Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk tot een gezamenlijke eenvoudige gemeenschap behoorden worden, ongeacht de eigendomsverhouding, door het sluiten van het huwelijk in de gemeenschap getrokken.

Graag geef ik een voorbeeld om het verschil duidelijk te maken:

Cees en Lianne zijn in 2012 gaan samenwonen en hebben samen een huis gekocht in een verhouding van 60/40%. Beiden gaan voor de aankoop van de woning een hypothecaire schuld aan. Hiernaast heeft Lianne een spaarrekening van € 30.000,-. In 2015 gaan Cees en Lianne trouwen in gemeenschap van goederen (Zij gaan dus niet naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen). Tijdens het huwelijk krijgt Cees van zijn ouders een schenking zonder uitsluitingsclaule van € 25.000,-. 

Situatie volgens de huidige gemeenschap van goederen:

De woning, de hypothecaire schuld en het spaargeld vallen door het huwelijk in de gemeenschap van goederen. Ook de schenking die tijdens het huwelijk is gedaan aan Cees valt in de gemeenschap, omdat er geen sprake is van een uitsluitingsclausule. Hier is dus geen sprake meer van privé-vermogens door het aangaan van het huwelijk.

Situatie nieuwe beperkte gemeenschap:

De woning met de daarop rustende hypothecaire schuld valt in de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. Maar het spaargeld is van Lianne omdat hier sprake is van voorhuwelijks vermogen. En ook de schenking voor Cees blijft buiten de gemeenschap, omdat er geen uitsluitingsclausule meer voor nodig is. Er is nu sprake van privé-vermogen binnen de gemeenschap. 

Let op: De nieuwe beperkte wettelijke gemeenschap van goederen zal uitsluitend gelden voor nieuwe huwelijken en dus niet voor bestaande. De nieuwe wet kan met name in de toekomst tot nieuwe uitdagingen leiden, wanneer echtgenoten uit elkaar gaan. Want wat niet kan worden aangetoond, behoort tot het gemeenschappelijk vermogen. Daarom is het heel belangrijk om straks een goede administratie bij te houden.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer