Ouderschapsplan op maat

Terwijl onze scheidingsmiddelaar het ouderschapsplan met u bespreekt, brengt Heleen van Doorn -GZ psycholoog Kind en Jeugd- samen met uw kinderen hun wensen in beeld. Ze koppelt hun ervaringen direct aan u terug, zodat deze vervolgens weer verwerkt kunnen worden in het ouderschapsplan. Op deze manier maken we een ouderschapsplan geheel ‘op maat’. Een ouderschapsplan met alle afspraken over de omgang met uw kinderen ná de scheiding en dat gebaseerd is op de wensen van uw kinderen.

Het ouderschapsplan

Sinds 2009 is een ouderschapsplan verplicht voor gehuwde, geregistreerde of samenwonende ouders als er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken zijn. In het ouderschapsplan staat het belang van uw kinderen centraal. In dit plan legt u vast hoe u de zorg en opvoeding verdeelt en hoe u de omgang met uw kinderen regelt (zorgregeling of omgangsregeling). Er staat ook vermeld hoe u elkaar informeert over belangrijke onderwerpen. De afspraken over kosten van verzorging en opvoeding (kinderalimentatie) staan ook beschreven in het ouderschapsplan. De in het ouderschapsplan gemaakte afspraken bieden uiteindelijk duidelijkheid en rust voor uw kinderen en voor uzelf. Onze mediator Corrien Roche en kind- en jeugdpsycholoog Heleen van Doorn helpen u graag bij het opstellen van een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan met alle afspraken over de omgang met uw kinderen ná de scheiding en dat gebaseerd is op de wensen van uw kinderen.

Lees hier de tips zorgafspraken van een ouderschapsplan.

Zorgregeling

Als uw kind bij u gaat wonen na de scheiding en uw toekomstige ex-partner nog steeds ouderlijk gezag heeft, bent u samen verantwoordelijk voor de zorg en de opvoeding van uw kind. Dit betekent dat u een zorgverdeling of zorgregeling met elkaar afspreekt. Hierin staat beschreven hoe de zorg- en opvoedtaken verdeeld worden. Een zorgregeling maakt altijd onderdeel uit van het verplichte ouderschapsplan.

Omgangsregeling

Gaat uw kind bij uw toekomstige ex-partner wonen na de scheiding en heeft u geen ouderlijk gezag? Dan bent u niet meer verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van uw kind. Een kind heeft echter wel recht op contact met beide ouders. Daarom heeft u ook recht op omgang met uw kind (omgangsrecht). Daarnaast heeft u ook het recht om op de hoogte gehouden te worden van belangrijke informatie over uw kind (informatierecht). En belangrijke beslissingen over uw kind moet uw toekomstige ex-partner ook met u overleggen (consultatierecht). Het is belangrijk om hier samen afspraken over te maken. Afspraken die vastgelegd worden in een omgangs-, een informatie- en een consultatieregeling. Onze mediator Corrien Roche helpt u graag bij het maken van afspraken die voor alle partijen werken.

Kindgesprek of kinderverhoor

Zijn uw kinderen tussen 12 en 18 jaar? Dan ontvangen ze een uitnodiging van de rechtbank voor een kindgesprek of kinderverhoor. Hierbij gaat het erom dat de rechter uw kinderen betrekt bij de scheidingsprocedure. De scheiding, omgangsregeling, beslissing over het ouderlijk gezag of alimentatie heeft namelijk gevolgen voor uw kinderen: bij wie gaan ze wonen, hoe vieren ze hun verjaardag, bij wie zijn ze in de zomer- of de kerstvakantie? Uw kinderen krijgen de gelegenheid om te vertellen wat ze ervan vinden; ze worden ‘gehoord’. Vandaar de juridische term kinderverhoor. Het gaat om een kort, informeel gesprek waarin het kind zijn eigen mening mag geven. Uw kind kan van dit kindgesprek gebruik van maken, maar is het niet verplicht. Voor meer informatie over het kinderverhoor kunt u de brochure van de rechtbank downloaden.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer