Indexering alimentatie 2025 6,5%

Het indexeringspercentage voor kinder- én partneralimentatie is voor 2025 vastgesteld op 6,5%! Dit percentage is hoger dan de indexering in 2024 (6,2%) en sinds 1978 niet meer zo hoog geweest.

Wettelijke indexering

Kinder- en partneralimentatie worden jaarlijks geïndexeerd per 1 januari van het volgende kalenderjaar. Het doel van deze indexering is om de alimentatie mee te laten stijgen met de loonontwikkeling. Op de website van het LBIO kan de geïndexeerde alimentatie gemakkelijk worden berekend. Deze indexatie gaat niet automatisch; als alimentatieplichtige bereken je de nieuwe bedragen en betaal je vanaf 1 januari 2025 de berekende geïndexeerde alimentatiebedragen.

Gevolgen voor de alimentatiegerechtigde

In deze periode van stijgende prijzen voor levensonderhoud zal de wettelijke indexering zorgen voor een welkome toename van de alimentatiebedragen voor de alimentatiegerechtigde. Houd er echter rekening mee dat het recht op toeslagen kan wijzigen als gevolg van een hogere partneralimentatie. Als het recht op toeslagen hierdoor daalt, heeft dit een dempend effect op de inkomensstijging.

Gevolgen voor de alimentatieplichtige

De totale wettelijke indexering is de laatste drie jaar bij elkaar ruim 15%(!). Wanneer je alimentatie betaalt, kan dit onredelijk voelen. Zelfs wanneer je geen salarisverhoging krijgt, wordt de alimentatie per 1 januari verhoogd. In die situatie kan de wettelijke indexering van de alimentatie een koopkrachtdaling betekenen voor de alimentatieplichtige. Er zou een situatie kunnen ontstaan dat door de hogere onderhoudsbijdrage de alimentatieplichtige meer moet gaan bijdragen aan de ex-partner of kinderen dan zijn of haar draagkracht toelaat. De alimentatieplichtige is dan toch verplicht om de verhoging te betalen, tenzij deze dat anders overeenkomt met de ex-partner.

Als de draagkracht van de alimentatieplichtige door de indexering onder druk komt te staan, kan er een herberekening van de kinder- en/of partneralimentatie worden gemaakt. Let op: de indexatie van de alimentatie wordt niet gezien als een ‘wijziging van omstandigheden’ en is dus wettelijk gezien zeer waarschijnlijk geen reden tot een herberekening. De ex-partner zal daarom akkoord moeten gaan en mee moeten werken aan een herberekening. Deze herberekening kunnen wij, Roche Scheidingsdeskundigen, in overleg met beide ex-partners uitvoeren.

Terugwerkende kracht

De indexering van de alimentatie is met terugwerkende kracht op te eisen. De maximale duur hiervan is 5 jaar. Wanneer je dus de alimentatie langer dan 5 jaar niet hebt geïndexeerd, kun je tot 5 jaar nog geld moeten betalen of ontvangen.  

 

 

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer