Een scheiding aanvragen, hoe doe je dat?
Je scheiding wordt aangevraagd doordat de advocaat het verzoekschrift daartoe indient bij de rechtbank. De rechtbank neemt het verzoekschrift in behandeling en stuurt de beschikking naar de advocaat. De advocaat kan met deze beschikking de echtscheiding laten inschrijven bij de Gemeente. Op dat moment is de echtscheiding definitief. Maar hoe kom je zover tot dat verzoekschrift? Dat kan op 2 manieren:
Samen scheiding aanvragen
Op het moment dat jullie nog goed samen in overleg zijn, kunnen jullie samen het echtscheidingsproces ingaan en een gemeenschappelijk verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je kunt hiervoor een mediator of een advocaatmediator inschakelen. Deze mediator of advocaatmediator doorloopt samen met jullie alle stappen die nodig zijn om de echtscheiding aan te vragen. Als er minderjarige kinderen zijn, dan zal er een ouderschapsplan moeten worden opgesteld. Daarna komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: vermogensverdeling, pensioen, alimentatie en alle fiscaliteiten rondom een echtscheiding. Als alle afspraken gemaakt zijn, worden deze vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Samen met convenant en het eventuele ouderschapsplan, wordt het verzoekschrift door de advocaat ingediend bij de rechtbank.
Alleen scheiding aanvragen
Als het niet lukt om er samen uit te komen, kan een advocaat ook een eenzijdig verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Dit kan doordat je partner helemaal niet wil scheiden of omdat het niet lukt om samen een convenant op te stellen met de gezamenlijke afspraken. De rechter zal altijd beide partijen de mogelijkheid bieden om verweer te voeren. Maar uiteindelijk zal de rechter de echtscheiding uitspreken, ook als 1 van de partijen het niet eens is met de scheiding.