Straks minder nabestaandenpensioen voor gescheiden echtparen

Het pensioen van gescheiden echtparen wordt in de toekomst anders verdeeld. Dat is de uitkomst van de wetswijziging die zoals het er nu uitziet uiterlijk per 1 januari 2023 in werking treedt. Voor gescheiden echtparen heeft dit zowel positieve als negatieve gevolgen.

Ook al bent u gescheiden, financieel blijft u deels verantwoordelijk voor elkaar. Zo heeft u recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Anno 2021 is het nog zo dat u daar pas aanspraak op maakt zodra uw ex-partner met pensioen gaat. Besluit uw ex-partner later met pensioen te gaan, dan krijgt u uw deel dus ook later. Bovendien gebeurt die uitbetaling niet automatisch. U moet binnen 2 jaar na de scheiding aan het pensioenfonds doorgeven dat u de aanspraak op het ouderdomspensioen wilt delen.

De huidige regeling heet ‘verevening van ouderdomspensioen’. Vanaf uiterlijk 1 januari 2023 wordt het pensioen anders verdeeld, namelijk op basis van ‘conversie’. U heeft nog steeds recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Verschil is echter dat u vanaf 2023 uw deel standaard ontvangt zodra u zelf met pensioen gaat. U kunt er vervolgens zelf voor kiezen dit later of eerder te laten uitkeren. De conversie wordt automatisch uitgevoerd door het pensioenfonds. U hoeft hiervoor niets door te geven.

Nabestaandenpensioen wordt minder

Tot zover het positieve nieuws. Althans, voor de meeste mensen zal de wetswijziging betreffende het ouderdomspensioen in principe een vooruitgang betekenen. De regelgeving omtrent het nabestaandenpensioen verandert in uw nadeel als u niet de pensioengerechtigde, maar de vereveningsgerechtigde bent. Nu heeft de vereveningsgerechtigde nog recht op het volledige nabestaandenpensioen dat zijn/haar ex-partner voorafgaand aan én tijdens het huwelijk opbouwde. Vanaf 2023 krijgt de vereveningsgerechtigde nog maar de helft van het opgebouwde nabestaandenpensioen. Bovendien telt alleen het pensioen mee dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.

Overigens is van belang te weten of uw ex-partner nabestaandenpensioen heeft op risicobasis of op opbouwbasis. In het eerste geval wordt er niets uitgekeerd indien uw ex-partner overlijdt. Bij nabestaandenpensioen op opbouwbasis krijgt u in dat geval wél uitgekeerd.

Goed om te weten

Als u zelf pensioen opbouwt, maakt uw ex-partner daar ook aanspraak op. Als uw levensverwachting aanzienlijk hoger ligt dan die van uw partner, kan het slim zijn om van conversie af te zien en andere afspraken te maken over de verdeling. Want vanaf uiterlijk januari 2023 wordt er van het deel dat u heeft opgebouwd, een deel afgesplitst voor uw ex-partner. Als die overlijdt, maakt niemand meer aanspraak op die uitkering. Er zijn manieren om dat anders in te richten. Ook kunt u ervoor kiezen om vast te blijven houden aan verevening in plaats van conversie, mits het pensioenfonds hieraan meewerkt. Dit zijn zaken die moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en tijdig aan de pensioenuitvoerders moeten worden doorgegeven.

Zorg voor inzicht

Zorg dat u goed inzicht heeft in uw situatie. Wilt u uw pensioenzaken doorlichten of aanpassen, dan kunt u met ons contact opnemen voor een gedegen en onderbouwd advies.

 

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer