Hoe werkt scheiden met een hypotheek?
Als u gaat scheiden en u heeft een hypotheek, dan heeft u ook een eigen woning. De eigen woning is altijd een onderwerp wat om de nodige aandacht vraagt. Naast een vermogensbestanddeel, is het ook een stuk ’emotie’; de kinderen zijn wellicht in de woning geboren en willen er graag blijven wonen. Ook geeft het huis zekerheid, het geeft duidelijkheid in waar u straks na de scheiding gaat wonen.
Mocht u de woning willen én kunnen overnemen, dan moet u wel de goedkeuring van de bank hebben. U zult de woning op alleen uw inkomen (met of zonder partneralimentatie) moeten kunnen dragen. Vaak wordt de hypotheeklast zelfs iets hoger dan tijdens het huwelijk, omdat u minimaal de helft van de bestaande hypotheek moet gaan aflossen. Belangrijk is om hier samen goed over na te denken en inzichtelijk te krijgen wat dit betekent in uw woonlast.
Als de hypotheek financieel haalbaar is en u samen ermee eens bent dat u de woning en de hypotheek gaat overnemen, dan kan dit worden vastgelegd in het convenant. Pas nadat u het convenant heeft getekend, u de beschikking van de rechtbank ontvangen heeft én de echtscheiding daadwerkelijk bij de gemeente is ingeschreven, kunt u naar de bank en de notaris om de woning en de hypotheek op uw naam te laten zetten. Met een moeilijk woord heet dit ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’, wat betekent dat uw partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid bij de bank wordt ontslagen. Hij/zij zal dus niet meer verantwoordelijk zijn voor de betaling van de hypotheek.