Hoe werkt scheiden en alimentatie?

Na een echtscheiding blijft de verplichting bestaan om voor elkaar en de kinderen te zorgen. Dit heet ‘onderhoudsplicht’. Voordat vastgesteld kan worden wie welke bijdrage dient te betalen en ook of er een bijdrage betaald moet worden, moet de behoefte van de kinderen en de behoefte van u als partners vastgesteld worden op basis het tijdens het huwelijk geldende inkomen.

Eerst stellen we de behoefte van de kinderen vast. Vervolgens wordt gekeken wie welk bedrag aan kinderalimentatie betaalt, afhankelijk van ieders draagkracht (lees inkomen) na de huwelijkse periode.

Daarna wordt de behoefte van u als partners vastgesteld. Welk inkomen heeft u nodig, om verder te kunnen na uw huwelijk. Deze behoefte wordt bepaald aan de hand van het gezamenlijke inkomen tijdens het huwelijk. Het idee daarachter is dat u een vergelijkbare levensstandaard heeft dan u had tijdens het huwelijk.

Nadat de behoefte is vastgesteld, wordt gekeken in hoeverre de alimentatiegerechtigde (= de minstverdienende partner), in zijn/haar eigen behoefte kan voorzien. Als dat niet het geval is, dan zal gekeken worden in hoeverre de alimentatieplichtige (= de meestverdienende partner) kan bijdragen in de levensbehoefte van de alimentatiegerechtigde.

Tot slot zal er altijd nog een laatste check zijn, omdat het niet de bedoeling is dat de alimentatieplichtige aan het einde van de maand, na het betalen van de partneralimentatie, minder overhoudt om van te leven dan de alimentatiegerechtigde. Dit wordt de jusvergelijking genoemd.

Vervolgens wordt er een hoogte van de maandelijkse partneralimentatie vastgesteld. Dit is een bruto bedrag, wat betekent dat de betaling bij de alimentatieplichtige fiscaal aftrekbaar is en bij de alimentatiegerechtigde belast.

Voor wat betreft de duur van de partneralimentatie is er sinds 2020 het een en ander verandert. Heel veel jaren heeft de duur van de partneralimentatie tot veel discussie geleidt. Onder andere de emancipatie van de vrouw, heeft bijgedragen aan een verlaging van de duur van de partneralimentatie. Wilt u meer weten over de duur van de partneralimentatie, klik dan hier.

Terug naar alle vragen

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer