Hoe kan ik scheiden met gemeenschap van goederen?

Als u vóór 1 januari 2018 getrouwd bent, zonder het opmaken van huwelijkse voorwaarden, dan bent u automatisch gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat u er destijds voor gekozen heeft, dat al uw bezittingen en schulden gemeenschappelijk worden en bij echtscheiding gelijk moeten worden verdeeld. Oók het vermogen dat u dus voor het huwelijk in uw bezit had, wordt door het huwelijk gemeenschappelijk.

Alleen in sommige gevallen geldt een uitzondering. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een schenking of nalatenschap met uitsluitingsclausule heeft ontvangen. De schenker of overledene heeft dan bepaald dat de goederen die voor u bestemd zijn, buiten de gemeenschap van goederen vallen. Dit blijft dan uw privévermogen.

Ook ‘verknochte’ goederen en schulden, vallen buiten de gemeenschap. Verknochte goederen zijn goederen die op een of andere bijzondere manier verbonden zijn aan een van de partners. Bijvoorbeeld een invaliditeitspensioen is een verknocht goed. De andere partner kan daar geen aanspraak op maken.

Vanaf 1 januari 2018 Beperkte gemeenschap van goederen

Bent u na 1 januari 2018 gehuwd, zonder het opmaken van huwelijkse voorwaarden, dan bent u automatisch gehuwd in een ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dit betekent dat al uw bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn ontstaan of aangegaan, privé blijven en niet gemeenschappelijk worden. In tegenstelling tot de ‘wettelijke gemeenschap van goederen’. Ook erfenissen en schenkingen vallen niet meer in de gemeenschap; een uitsluitingsclausule is daarvoor niet meer vereist. Alléén de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan of aangegaan, zijn van de partners gezamenlijk.

De gewijzigde wet, lijkt in eerste instantie heel duidelijk, maar kan toch tot problemen leiden als de partners niet goed bijhouden wat privé is en wat gezamenlijk. Een goede administratie is bij deze nieuwe beperkte gemeenschap van goederen onontbeerlijk. Want wat als er met privévermogen van de ene partner wordt geïnvesteerd in het bedrijf of de woning van de andere partner? Hoe ga je dit samen vastleggen, zodat bij een eventuele echtscheiding duidelijk is, wat er is en hoe het moet worden afgehandeld.

Terug naar alle vragen

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexering alimentatie 2025 6,5%

De kinder- en partneralimentatie wordt per 1 januari 2025 wettelijk verhoogd met 6,5%. De nieuwe bedragen kunt u gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO.

Lees meer
Kosten scheiding, een voorbeeldcasus

Er komen vaak meer kosten kijken bij een scheiding, dan je in eerste instantie zult verwachten. Lees verder voor een indicatie..

Lees meer
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer